Ga direct naar de inhoud.

Misleid en misleidend (11-02-2021)

Waar ik het gelezen heb weet ik niet meer, maar de gemiddelde Amerikaan zou 6 maal per dag misleid worden. Dat is nogal wat en ik denk dat dat voor duivenliefhebbers niet anders is. Kwetsbaar zijn vooral mensen die op zoek zijn naar goede duiven en supplementen die tot betere prestaties moeten leiden. Veelal is de manier waarop men misleid wordt vrij onschuldig, zelfs aanvaardbaar. Zoals die voetballer die op het punt staat een penalty te nemen. Die doet alles wat hij kan om de keeper letterlijk op het verkeerde been te zetten. Normaal toch? Heel wat anders dan ‘de hand van God’ van Maradonna.   

 OOK DIEREN
Ook in vele van de prachtige natuurfilms van tegenwoordig zie je knappe staaltje van misleiding. Met name doordat dieren gebruik maken van schutkleuren. Zelf kreeg ik, lang geleden alweer, vaak te maken met sterke staaltjes van misleiden bij het zoeken naar kievitseieren.

Kieviten zie je niet meer maar dat was in mijn jonge jaren wel anders. Als je dan in een of ander weiland heel snel een kievit gebukt hard weg zag rennen wist je het. Die kwam van het nest en zou gauw opvliegen. Om je af te leiden, je het idee te geven dat je zijn nest kon vinden waar hij op vloog. Wat had ik bewondering voor die beestjes. Dat ik er zo veel van hun eitjes beroofde is iets waarvoor ik me nu schaam.

 ANDER VOORBEELD
Heb ooit nog verkoopkunde gedoceerd. Eens gaf ik mijn studenten de opdracht de verkoop van bepaalde producten te stimuleren, misleiden was toegestaan. Liegen niet. Een groepje stalde in een etalage radio cassette spelers uit met de kreet: ‘Hier de beste radiocassette spelers verkrijgbaar voor 85 gulden. Profiteer er nu van. Aanbod geldt alleen deze week.’ En het werkte, de verkoop steeg. En dan te weten dat de prijs voorheen geen 85 gulden was maar 65.

 CRIMINEEL? 
Ook in duivensport wordt dus heel wat misleid. Zo zag ik recent een aantal uitslagen waar de meeste alleen maar van kunnen dromen. Vooral het prijspercentage was indrukwekkend met 9 op 9, 12 op 12, 14 op 15. Gewoon fantastisch. Tot je wat beter keek. Er was sprake van een 90e prijs tegen 256 duiven en een 34e prijs tegen 91 duiven. Toen werd veel duidelijk. Hier werd 1 op 2 gespeeld. En of je 1 op 2 speelt of 1 op 4 maakt natuurlijk een wezenlijk verschil. Opletten dus met uitslagen die ietwat te ongeloofwaardig lijken.  

 KWEEKWAARDE
Namen kunnen ook misleiden. Zo stond Piet destijds op de stoep bij Klak om er 4 jongen op te halen die waren besteld. ‘Dat is dan 4 maal 500 dus 2,000 gulden’ aldus Klak. Piet schrok en zei: ‘Dat is wel erg veel geld he, Jos?’ Klak: ‘Inderdaad en de kans is groot dat er niet een goede bij zit.’ Het doet denken aan die kweekkoppels die vaak zo bewierookt worden. Men maakt melding van de goede uit dat koppel. Over de rommel zwijgt men in alle talen. Zelf ben ik niet anders.

 ENZOVOORTS
Een topper onder de misleidende woorden in duivensport is ‘Enzovoorts’ wanneer uitslagen worden vermeld. Zelfs het halve woord (enz) kan voldoende zijn. Voorbeeld: Iemand wint van pakweg 900 duiven de 1e, 3e, 5e, 11e, 211e, 265, 281 en 289e prijs. Maar zo wordt dat door weinigen gepresenteerd.  Men schrijft: ‘Tegen 900 duiven werden volgende prijzen gewonnen: 1e, 3e, 5e, 11e prijs enz.’ Dat komt heel anders over. Het suggereert dat na die 4e duif, die dus de 11e prijs won, nog heel wat vroege duiven volgden. Je kan uitslagen trouwens op meerdere wijzen ‘op vrolijken’, zonder ook maar een woord te liegen of te overdrijven.

 GEMIDDELD
Stel je won in een bepaald jaar volgende 1e prijzen:

1e tegen 54 duiven, 1e tegen 78e duiven, 1e tegen 102 duiven en dan een uitschieter: 1e tegen 37.000 duiven. Je kan dan uitpakken met de volgende kreet:  ‘Won 4 maal eerste tegen gemiddeld 9308 duiven.’ Dat maakt indruk en er is geen letter van gelogen.  

 VERMAKELIJK
Bijna vermakelijk is het om te zien hoe sommigen middels een foto proberen indruk te maken, laten zien dat ze iets betekenen. In een advertentie, zelfs voor een bonnenverkoop, zie je ze op de foto staan samen met een of andere topmelker van wie ze duiven hebben. Of alleen maar soort. Bijvoorbeeld met Leo Heremans, Vandenabeele en in vroeger jaren, Klak of de Janssens. Vooral Nederlanders hadden/hebben dat erg. Ze hebben soort van zo’n boegbeeld en willen benadrukken dat ze er ook mee op goede voet staan. Dus samen op de foto. Lachwekkend gewoon. Vooral die Leo Heremans moet in Nederland veel vrienden hebben.

Zo kon je in het verleden een Nederlander tot in den treuren naast Louis Janssen op de foto zien staan. Hij stond bekend om zijn ‘Janssensoort’ maar had er nooit rechtstreeks gehaald. Die foto moest wel die indruk wekken.

 DUBBELINGEN
Vooral veel beginners moeten leren onderscheid maken tussen uitslagen met en zonder dubbelingen. Lees je dat een duif uit pakweg Orleans volgende prijzen won: 3e van 240 d, 5e van 730 d, 12e van 3.110 d en 25e van 12.500 duiven, ga er maar vanuit dat het in werkelijkheid èèn en dezelfde vlucht uit Orleans betreft. De ietwat slimmere liefhebber ziet dat meteen, maar niet iedereen is ‘ietwat’ slimmer.  

 ERG
Is bovenstaande allemaal nog redelijk onschuldig, het kan stukken erger. Zo zijn er al meerdere ‘v d Bulck auctions’ geweest. Vooral van duiven met een Nederlandse ring. In advertenties zie je een foto van hem, maar hij is niet de verkoper. Dat wordt enkel gesuggereerd. Wie dan wel? Daar heb je het raden naar.  Hoe vervelend het kan zijn weet ik zelf maar al te goed.  
Het is weer enkele jaren geleden dat mijn vrouw op een vrijdagmorgen het ene telefoontje na het andere kreeg. Allemaal wilden ze meer weten over bepaalde  duiven die ik verkocht. Maar ik verkocht helemaal geen duiven.
Die indruk werd gewekt in een advertentie waarin zelfs een foto van mij was geplaatst. Meerdere liefhebbers hadden daar al last van. Marcel Wouters met name. Ze werden aan gesproken om 3% af te dragen voor duiven die ze niet verkochten. De indruk wekken dat een bekend iemand verkoopt en in advertenties er een foto bij zetten van die liefhebber in kwestie die zelf van niets weet is er een beetje over.  Een beetje veel zeg maar.

En zo vangen sommigen meer argeloze liefhebbers in hun netten dan de doorsnee visser vis.