Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met D v Dijck

Dit keer een gesprek met niemand minder dan Dirk van Dijck. De man werd bekend tot in alle uithoeken van de wereld waar met duiven gespeeld wordt. Zijn "Kannibaal" was een duif met historische betekenis en al bij leven een legende. Onnoemelijk velen slaagden met die soort, talrijke nationale winnaars en asduiven stammen er van af.  Zo lang hij duiven heeft was Dirk een maatje te groot voor de concurrentie. Tot 1992 op de vitesse. Nadien op vitesse, halve fond en kleine fond. En hij lijkt alleen maar beter te worden.

Jij moet een gelukkig man zijn met zulke goede duiven en fraaie uitslagen het hele jaar door. Heb je ook ergernissen?

Jazeker, zij het niet zo veel. Mijn grootste is superduiven verliezen als het niet gehoeven had. Door lossingen die niet hadden mogen gebeuren. Soms denk ik dat jonge gasten als Lars Vercammen met hun computer kennis meer inzicht hebben in de ontwikkelingen van het weer dan de verantwoordelijken van nu.
Dirk van Dijck

Het staat hier achter redelijk vol met hokken. Hoeveel duiven heb je ongeveer?

Dat zijn er al gauw 500. Of meer.

 

Welke duiven hadden, behalve de Kannibaal, een grote impact op je kolonie?

De "Rambo" (vader Kannibaal) en ook diens broer "den Bourges". Aan die duiven wordt wel eens voorbij gegaan.

Dan is er "Di Caprio" van Leo Heremans en van meer recente datum lukte ik met duiven van v d Wouwer en Geerinckx. Bij Willy Daniels kocht ik een ronde jongen waar, naar ik vermoed, goede bij zitten en dan is er die halve Hooymans die een 1e provinciaal won. (Toen ik later enkele van zijn formidabele vliegers in handen kreeg bleek hij een naam te zijn vergeten: Vercammen. Daarover straks meer).

  Een van de wel bijzonder eenvoudige hokken van Dirk van Dijck.  Ben je dan met die gekochte duiven van Daniels gaan vliegen?

Natuurlijk. Je moet duiven niet te snel tot kwekers bombarderen.

 

Krijgen je duiven in de winter ook een zogenaamde zuurstofkuur in open voli'res?

Ongeveer, want ik doe het wel iets anders dan de meeste. Deze week (eind juli) gaan er volieres voor de hokken en daarin komen de vliegers te zitten. Tot aan het koppelen, 10 december, komen die niet meer los.

 

Van jou is bekend dat je geen totaal weduwschap speelt. Een speciale reden?

Ik heb dat wel geprobeerd maar nooit meer. Vind dat de partner thuis moet zijn.

Of misschien lag het aan mij?

 

ZAV en Union dat gaat kennelijk moeilijk samen. Jouw visie?

Ik vind het dood en doodzonde. Ik kan goed met de Roger (bedoeld wordt Roger Geysen) overweg en als het aan ons lag zouden we dat mooie spel wel hebben. Hopelijk komt het ooit nog in orde.

 

Je werd wereldberoemd door je "Kannibaal". Had je de ouders bewust gekoppeld of werd die door toeval geboren?

Dat was een en al toeval. Je moet weten dat de "Kannibaal" geboren werd op het vlieghok. Ik had destijds een fameuze vitesseduif, een rode. Op een kwade dag ging die van een simpel vitesse vluchtje verloren. Ik was er ziek van want dat was echt een goede. De "Rambo" nam zijn bak in en ook zijn duivin. En je raadt het al, dat werden de ouders van de "Kannibaal".

Achteraf bleek het verlies van een goede duif dus het beste wat me ooit overkwam.

Overigens waren beide ouders witogers en vandaar misschien dat ik die graag zie.

  Nog een typisch Dirk van Dijckhok met golfplaten dak. Waar let je op bij het koppelen?

Heel simpel, de beste tegen de beste. En hoe krijg je die? Zoals de Bruijn zegt, door te spelen, spelen en nog eens spelen.

Veel mensen geloven niet in kweekkoppels die alleen goede geven. Jouw mening? "Alleen goede" is wat veel, maar ik durf zeggen dat de Kannibaal een goede kweker was. Die gaf heel weinig slechte.

Nu meen ik weer een echt super koppel te hebben. Heb er 3 jaarlingen van en 2 jongen en het lijkt er op dat het alle 5 goede gaan worden.

(Kreeg die duiven in handen. ON GE LOOF LIJK. De vader is "Olympic Niels", zoon van "Di Caprio" Heremans, de duivin komt van het kampioenenhok Vercammen. A S).

 

Toen de "Kannibaal" geboren werd was de moeder al 5 jaar. Gaf die eerder goede?

Jazeker, dat was dus met die rode weduwnaar die verloren ging.

 

Wat deed "de Kannibaal" als jonge duif?

Die vloog 1 keer Quievrain, toen 1 keer Noyon, toen naar de HaFo en kwijt. Te gebrekkige voorbereiding natuurlijk.

Op de dag af een week later zat hij terug op het hok (Zie je vaker dat duiven op een vliegdag terug komen A S), ik hield hem 2 maanden thuis zodat hij volledig kon recupereren. Toen kreeg hij nog 3 keer Quievrain, won 3 prijzen waarvan 2 vroeg.

 

Zag je het al meteen in hem zitten?

Absoluut. Hij vloog vanaf het begin als eerstgetekende. Het was een heel vitale duif en ook bij de les. Niets ontging hem.

 

Hoe ziet je medicatie er uit?

Doe weinig. Elk jaar wel een kuur van 10 dagen tegen paratyfus met Baytril. Die kuur krijgen ze voor de kweek. De vliegers krijgen bij het opleren een orni kuur van 2 weken. De jongen krijgen zo"n kuur niet. En verder zal het wel een beetje zijn zoals bij anderen zeker?

 

Jij speelt super op alle afstanden. Is dat met dezelfde duiven?  Kan jij aan een duif zien of die verder kan?

Dat is inderdaad dezelfde soort. De vitesse duiven zitten op aparte hokken en ook de duiven die verder moeten. Of duiven verder kunnen kan ik niet zien. Dat leren de uitslagen wel.

 

Wat is de beste zet die U ooit deed?

Dat was zonder meer de "Kannibaal" niet verkopen. Met name aan jou. Ik weet nog dat je hier met George van Riel op de stoep stond om hem te kopen.

Ik heb trouwens nog nooit een duif verkocht waarvan ik wist dat het een goede was en zal ook nooit een echt goede verkopen.

 

Heb je ooit iets gedaan mbt hokken of begeleiding dat zorgde voor een ommekeer ten goede? Of omgekeerd?

Jazeker. Jaren geleden had ik ook hokken met pannendak. Maar het viel me op dat de duiven die op hokken zaten met golfplaten oneindig veel beter vlogen.

Toen was het voor mij niet moeilijk meer. Heb overal de pannen van de hokken gegooid en golfplaten gelegd. Sindsdien vliegen ze op alle hokken.

(We zijn op de hokken geweest. Ik deinsde terug toen hij de deuren opende, snakte  naar adem. Het was er bloed en bloedheet op. En het was een tweede keer schrikken toen ik duiven handen kreeg. Zelden of nooit gezondere duiven gezien. Het leken allemaal witpennen, zo bepoederd waren ze.

Gezwollen lijfjes, blank vlees en ze trilden alsof ze dreigden te ontploffen.

Geen wonder dat hij Noyon van de dag voordien helemaal op een hoopje had gespeeld. Hij zag mijn verbazing. "Kan best met de hokken te maken hebben. Kijk eens naar Eddy Janssens. Dat is een goede vriend. Had hokken die niet om aan te zien waren, maar speelde er prima op. Drie jaar terug zette hij een prachtige installatie neer, verluchting en verlichting allemaal volgens zogenaamde regels van de kunst en sindsdien is het sleutelen en sleutelen. De vorm zoals hij die had op die gammele hokken kwam nooit terug").

 

Als je een pak geld kreeg om te besteden. Bij wie zou je duiven halen?

Zou het niet weten. Wel heb ik spijt dat ik een jaar of vijf geleden niet naar Vandenabeele ben gegaan om jongen van diens Bliksem. Daar zijn toch al heel wat  goede uit gekomen.

 

Waar denk je dat de beste duiven zitten?

Ik zag hem denken "in Antwerpen", maar hij vond het kennelijk te aanmatigend om dat hardop te zeggen. Dirk toen: Mogelijk, zoals je zelf ooit schreef, waar om veel geld gespeeld wordt. Dat is met name al vele jaren in Berlaar en omgeving.

Dus voor vitesse Antwerpen? Dirk knikte. "En voor de zware fond Vlaanderen. Misschien," voegde hij er aan toe.

 

Wat is het grootste fabeltje/de grootste flauwe kul in duivensport?

Al dat keuren. Mensen die menen aan een duif te kunnen zien of het een goede is en daar zelfs punten voor geven. Ik ken er in ieder geval weinig van.

 

Lees je veel? Kijk je veel op internet?

Ik lees De Duif, maar verder weinig. Op internet kijk ik alleen naar de uitslagen en meldingen.

 

Hokken. Boven de duiven open of dicht?Je mening over verwarming?

Boven dicht dan zijn ze met golfplaten vanzelf warm. Warmte is belangrijk. Maar dat moet natuurlijke warmte zijn. Ben niet voor kunstmatige.

 

Van wie heb je echt veel geleerd?

Duivensport moet je jezelf aanleren. En de duiven leren je veel. Maar als je namen wilt: Veel heb ik opgestoken van Frans van Beirendonk. Verder heb ik ook veel gemak van telefoontjes die ik pleeg met Gaston v d Wouwer, Bart Geerinckx, Gommaar Verbruggen en den David (van OpdeBeek Baetens). Als ik ergens mee zit bel ik die mannen, uitgaande van het principe "samen weet men meer dan een".

 

Is voeren van belang?

Ik denk het wel. Zo ben ik anders gaan voeren en dat bevalt me prima. Ik bedoel bij vluchten met twee nachten mand proberen in te manden met een zo vol mogelijke krop. En dan doe ik nog iets dat denk ik anders is dan anders.

Als in de winter de jongen gespeend zijn krijgen de duiven 3 maanden aan een stuk niet anders dan pure gerst.

 

En rijden tussen de vluchten door? Voegt dat iets toe? Ga je daardoor beter spelen?

Met jongen heel zeker. Ik rijd zelf ook vrij veel. Afhankelijk van dat ellendige verkeer naar Vilvoorde of Ittre en dat wekelijks.

Ik zou al die moeite echt niet nemen als ik niet overtuigd was van het nut.

 

Wat doe je als je een keer slecht speelde? Of voor een belangrijke vlucht?

Niets speciaals en zeker niet tonen. Hier wordt nooit getoond. Met het warme weer van nu wek je alleen maar gevoelens van dorst op.  

 

Verlies jij ook veel jongen?

Weinig. (Ik had het over de gezondheid van Dirk zijn duiven. Dat sterkt me in mijn overtuiging dat gebrek aan basis gezondheid een van de oorzaken van verliezen is).

 

En Adeno?

Krijgen mijn duiven bijna jaarlijks hoewel de laatste jaren gelukkig minder. Heb nu in geval van een infectie een prima medicijn van dr. Ectors. Verder spuit ik mijn jongen op advies van de Stijn (Dirk bedoelt dr. Stijn Gijsbechts) twee keer tegen PMV. De eerste keer na het spenen en 6 weken later nog eens. Volgens de dierenarts verlies je daardoor minder jongen.

 

Wat vind je van die code rood in Nederland. Dus een algehele stop met spelen?

Naar mijn idee zit het zo:

De Belgen zijn te roekeloos. De wagens moeten naar huis want elk uur kost de verzenders geld. Men heeft te weinig geduld, er wordt te snel gelost.

In Nederland is men dan weer te voorzichtig. Die zogenaamde code rood?

Bij temperaturen van boven de 30 graden niet met jongen spelen vind ik prima. Met oude is dat geen enkel probleem.

 

Jij speelt met veel duiven. Kan je je voorstellen dat de man met de kleine korf zich benadeeld voelt?

Dat kan ik me HEEL GOED voorstellen. Weet ge, als ik manden vol duiven in sta te korven bekruipt me altijd een heel onbehaaglijk gevoel als ik iemand met zijn klein mandje zie met daarin enkele duiven.

Wat zo"n man vooral moet doen is zich specialiseren op een bepaalde afstand.

De kleine is altijd als meeste de sigaar.

- Duiven verliezen komt bij hem veel harder aan.

- Na slechte vluchten heeft hij er gelegen. De man met veel duiven kan dan nog een vers blik vliegers open trekken.

- En hun prestaties worden ver ondergewaardeerd. Terwijl 4 prijzen van 5 gezette duiven altijd nog veel beter is dan 40 prijzen van 90 duiven. Zo"n man maakt echter wel de show.

Het is de taak van ons allemaal, op welke manier dan ook, de man met de kleine korf te beschermen. Want verliezen we die, dan verliezen we duivensport,

 

Een hint aan de duivenpers, de KBDB of aan jongeren?

De KBDB zou zelf vluchten in moeten richten en steeds oude en jongen samen los. Voordeliger en minder verliezen. Verder vind ik twee vitessevluchten op zondag er een beetje over. Dat zou perfect EEN vlucht kunnen zijn uit bijvoorbeeld Sint Quentin, ongeveer 175 km.

Ook zou de bond veel flexibeler moeten zijn. Waarom met die beroerde en zware vluchten die we hadden Bourges niet een week uitstellen?

Of naar een iets korter bij gelegen losplaats rijden als het weer daarom vraagt?

 

TOT BESLUIT

Tot zover ons gesprek met Dirk van Dijck. DE Dirk van Dijck. Hij is een van de weinigen van wie men kennelijk kan hebben dat hij met veel duiven goed speelt. Geld kwam bij hem nooit op de eerste plaats. Zo had hij destijds veel meer geld kunnen maken voor kinderen van "de Kannibaal" maar Dirk vond de prijs die hij vroeg welletjes.

De jonge Johnny Jespers van der Wegen was destijds geroerd hoe hij door Dirk geholpen werd. "Tof dat er nog zulke mensen zijn" zei Johnny destijds.

Je hoort de kampioen uit Zandhoven ook nooit minachtend praten over prestaties van anderen. Integendeel, hij zal zich steeds lovend over hen uit laten. Als we in Rijkevorsel goed pakken ziet geen mens dat vanwege slechts

enkele duifje mee. Hij ziet dat wel.

Ik weet niet of hij het nog doet maar tot voor kort zag je hem overal staan als schenker van een bon. Ik zou het niet op kunnen brengen.

Dirk is ook altijd zichzelf gebleven, zijn internationale faam ten spijt. Typerend dienaangaande zijn de oude vervallen hokken. Nog dezelfde van vroeger. Behalve de pannen daken dan. Daarin zitten wel echte klasbakken. Met dank aan de "Kannibaal". Ik vind hem een sieraad voor de duivensport!