Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met Danny van Dijck

De liefhebbers die we in deze rubriek voorstellen hebben, behalve het feit dat het grote kampioenen zijn, allemaal wel iets.

Het speciale aan de man van vandaag, Danny van Dijck uit Pulle, is dat hij werkt. En zijn duivenliefhebbers, toch zeker in sommige regio"s helaas een uitstervend ras, dan geldt dat toch zeker liefhebbers met een dagtaak.

Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat de nog vrij jeugdige Danny vedetten als Dirk van Dijck, Andre Roodhooft en Rik Hermans, als bijna-buren of zelfs buren heeft.

 

Echt goed kende ik Danny eigenlijk niet. Het was eigenlijk pas in 2009 dat hij aller aandacht trok, ook die van mij. Het was na een keiharde Dourdan. Het verloop was traag en dan doet de tamtam zijn werk. Wat was het schrikken toen bekend werd hoe laat van Dijck geklokt had. "Onmogelijk" zo vond men. "Den Dirk had goede, maar dit kon niet." Het was inderdaad niet waar. Tenminste wat "den Dirk" betrof. De duif die zo onmogelijk vroeg werd geklokt behoorde aan naamgenoot Danny, maar de kloktijd was wel degelijk waar. Zijn 09-6323112 had het gepresteerd om het Union contingent van 1.245 duiven liefst 9 minuten voor te blijven.

Ongelooflijk. Het riep herinneringen op aan iconen als Den Dokus (R Somers) de Kannibaal (D v Dijck) en de Pandoer (Kil).

2008 Was al een goed jaar voor Danny. Een incident meenden velen maar men had het mis. 2009 was nog beter. Een jaar waarin Danny de ene stunt na de andere verwezenlijkte. Liefst vijf weken oprij won hij met jongen de 1e prijs in Union tegen gemiddeld een kleine 2.000 duiven. Nooit vertoond.

En vanaf nu zou den Dirk niet meer de enige spraakmakende van Dijck zijn in de Antwerpse duivensport. Vooral met jongen is goedlachse Danny bij tijd en wijlen ongenaakbaar. Volgt U maar eens mee:

HIGHLIGHTS

Danny was in 2011 eerste Nationaal Kampioen jongen HaFo KBDB, in 2008 tweede en in 2009 derde.

In vier opeenvolgende jaren drie keer bij de eerste Nationale Kampioenen? Dan mag je toch echt spreken van een super specialist.

De lijst van nationale Asduiven is al even indrukwekkend:

Op vijf jaar tijd: 1e, 4e, 5e, 5e, 7e, 7e en 8e Nationale ASduif HaFo jongen KBDB?

De vraag rijst wie in Belgi' dergelijke referenties kan voorleggen.

Ook Internationaal bleef hij niet onopgemerkt. Hij werd 1e Europees Kampioen FCI Mira in 2012 en had de 1e Asduif Belgian Master 2013.

Natuurlijk is er veel meer maar dit moet voldoende zijn om te onderstrepen met wat voor een kampioen we te maken hebben.

Ook Danny stelden we wat vragen.

 

ALGEMEEN

Wanneer ben je echt goed gaan spelen, Danny?

Heb eigenlijk altijd wel goed mijn man gestaan maar de echte doorbraak kwam dus in 2009. Vanaf toen kon ik me meten met de allerbeste op de HaFo.

 

Hoe kwam je aan je eerste goede duiven?

- In 2004 had ik 5 duifjes gekocht bij Jos Cools in Grobbendonk en dat was zeker geen miskoop. Het "Kanon" stamt nog van een van die duiven.

- Een dochter van "Witkop Joske" van Eddy Janssen pakte buitengewoon op een doffer van buurman Rene Smolders.

- Met een duif voor een bon van Swa van Steen Pulderbos was ik erg goed en ook een doffer van Johan Donckers, "de Vechter van 2004", was een schot in de roos. Die zou grootvader worden van het "Kanon".

Waar ik het allerbest mee was is voor dadelijk.

 

Nadien nog goede ingebracht?

Dat kan je wel zeggen ja.

- In 2009 mocht ik een doffer lenen van Jan en Rik Hermans. Nog een zoon van Di Caprio van Dirk van Dijck. Ik was er goed mee.

- In 2010 wisselde ik een broer van het "Kanon" met een zoon van Di Caprio Dirk van Dijck en ook dat bleek een aanwinst.

- In 2011 kwam een zus van "Minerva" van Rik Hermans mijn hok versterken, gekocht op een verkoop van diens jongen. Men heeft daar wat mee gelachen want dat duifje was allesbehalve mooi, later lachte ik.

- In de winter van 2012 en 2013 een duivin van Rik mogen lenen, gekweekt door Charel en Daniel Boeckx. Ik paarde die met "het Kanon" en kweekte er de 1e Nationale Asduif HaFo jongen uit: Het "Kogeltje".

- Verder was ik goed met een duifje uit "Anna" van Eddy Janssens (dochter Kannibaal) en enkele van Theo van Geneghten.

Heel recent dan nog duiven ingebracht van "Den Ad" van Marcel Wouters en ook die beloven. Een won al 2e van 1.779 duiven en 3e van 2.552 duiven.

 

De blikvanger op je hok, de duif die je bekend, of zeg maar beroemd maakte, is het "Kanon". Kan je daar iets over vertellen?

Zal beginnen met enkele prestaties: Hij won 1e Dourdan van 1.245 duiven, dus met een voorsprong van 9 minuten, ook 1e Dourdan tegen 1.938 duiven, 1e Marne tegen 3.040 duiven en nog 6e Marne 1.962 duiven. Daarmee werd hij 1e Asduif Belgi'

Halve Fond, Europa cup Dortmund 2010.

Een dochter van hem, "Kogeltje", werd 1e Nationale Asduif HaFo jongen KBDB.

"Vader Kanon" bekwam ik gratis van de buurman. Of zeg maar Hermans/van den Branden. Soort Eddy Janssens en Flor Vervoort uit diens "Fieneke 500" lijn.

De moeder van het Kanon is "Tam Zwartje". Die werd 1e Asduif Union jongen in 2008 en mede winnares 2e Nationale Kampioenschap HaFo jongen.

Vader "Tam Zwartje" was een laat jong. Op een kampioenendag gekocht voor een spotprijs van Johan Donckers, de moeder was "Zwartje". Die werd 5e Asduif Union en kwam uit het "Tam" van Jos Cools.

 

Een echte massa inkorver ben je niet. Hoeveel duiven heb je nu?

Ik begon dit jaar met 13 koppels vliegers. Heb 10 stopkoppels, 25 kweekkoppels en begon met 115 jongen. Oude speel ik niet echt veel maar jongen durf ik wel veel inmanden.

 

"13 koppels vliegers" zeg je. Dus totaal weduwschap?

Dit jaar wel ja, maar denkelijk voor de laatste keer. Toegegeven, uit de duivinnen haal je meer rendement maar dat lever je dubbel in met de doffers. Althans zo is het bij mij. Die moeten bij thuiskomst kennelijk de partner aantreffen.

 

Je woont hier kortbij vedetten als Roodhooft, D v Dijck, Rik Hermans enzovoort.

Hoe voelt dat?

Prima toch. Dit houdt me scherp. Hoe beter die mannen spelen hoe strenger ik moet selecteren. Dus word ik er zelf ook beter van. Maar soms denk ik wel eens "grgrgr".

Zo won ik dit jaar 4 maal 2e prijs in Union. Ik lijk Sagan wel.

 

HET KANON

Nog even terug naar wonderduif "het Kanon". Hoe vlogen de ouders?

Alleen de moeder is gespeeld. Die won als jong 8 maal per twintigtal en werd 1e Asduif Union.

 

Waren die bewust gekoppeld?

Absoluut niet. Die witte raaf kweken die we "een super" noemen is, zoals je zelf vaak schrijft, vooral een kwestie van toeval. Trouwens, je hebt het steeds over het Kanon maar wat velen niet weten is dat ook de nestbroer, de "111" een super was. Die won ook een 1e in Union en was 5e Nationale Asduif KBDB jongen Hafo.

 

Hmm. Twee supers uit dezelfde nest? Fenomenaal Onderscheidden die zich al vanaf het begin?

Eigenlijk niet. Ze begonnen pas te presteren op HaFo. Heb ze overigens alleen maar als jonge duif gespeeld. Ik wilde niet het risico lopen ze te verliezen.

Kweekte je nog goede uit dezelfde ouders?

Uiteraard geen meer die zo goed was als het "Kanon, maar toch. Een zuster, 12-945, werd 1e Asduif in Union. Verschillende broers en zuster zijn dan weer prima kwekers.

 

En de kweek van "het "Kanon" zelf?

Ik moet jou niet meer wijsmaken dat zelfs de beste duiven meer afval geven dan goede. Dat geldt ook voor hem. Maar ik kan toch al een aardig lijstje maken van goede duiven die gekweekt werden uit hem, zijn broers, zusters en kinderen.

 

Kreeg je destijds geen kooplustigen?

Uiteraard. Ik kon in 2009 zelfs al mijn Asduiven verkopen. Maar een super gaat hier niet weg. Je moet er te veel kweken om er een op je hok te krijgen, laat staan eentje als het "Kanon".

 

SPEL

Hoe is je voorbereiding op het seizoen?

Niets speciaals. Winterkweek, als de jongen ongeveer 16 dagen oud zijn worden ze met een jong weg genomen en brengen de doffers het andere groot.

Begin april wordt opnieuw gekoppeld voor 5 dagen broeden. Tonen doe ik in het begin niet.

 

Verlies je ook zo veel jongen? En heb je ook last van Adeno Coli?

Dit jaar verloor ik er te veel. En Adeno kreeg ik ook al. Heb er een vijftal op moeten ruimen.

 

Je bent een echte jonge duivenspecialist. Speel je die gescheiden of op nest?

En hoe zit het met trainen?

Gescheiden. "s Morgens trainen de jonge duivinnen samen met de oude duivinnen.

"s Avonds, als ik van mijn werk kom, trainen de doffers, ook jong en oud samen.

 

Rijd je tussen de vluchten in?

Hoe zou ik dat doen? Ik moet werken. Trouwens, als ik tijd had reed ik nog niet. Geloof er gewoon niet in als duiven aan huis goed trainen.

Ik probeer ze een uur te laten trainen middels een ballon met helium.

 

Werden je beste jongen je beste oude?

Doorgaans wel.

 

HOKKEN

Ooit iets aan je hokken veranderd dat een verbetering werd?

Absoluut. Met jongen speelde ik dus altijd enorm, maar als oude vlogen mijn goede jongen aanmerkelijk minder. Maar dat zou veranderen na een bezoek van Johan Donckers nu zo"n vijf jaar geleden. Hij had stukken plastic bij zich. "Die moet je in het dak aan de achterkant van je hok aanbrengen", zei die. Zo gezegd zo gedaan en ik begon meteen stukken beter te spelen.

De hokken werden lichter en vooral warmer.

Of hoe je met weinig middelen van een slecht hok een goed hok kunt maken.

Overigens zijn de jonge duiven hokken dan weer donker. Van verwarming wordt nooit gebruik gemaakt. In de winter zitten ze tot de winterkweek in de voli're en dan komen ze niet los.

 

MEDISCH

Hoe dikwijls per jaar bezoek je een dierenarts?

In het begin van het seizoen om de 2 a 3 weken bij dr. Bernard Cotteni.

Waartegen kuur je blind?

Na de vlucht drie maaltijden BS van dr. De Weerd. Voor het spel geef ik de oude meestal een kuur "tegen de koppen". In het najaar wordt zeven dagen gekuurd met Lincospectin. Enten tegen paratyfus doe ik nooit.

 

Doe je medisch iets de dagen voor een speciale vlucht?

Helemaal niets om de eenvoudige reden dat hier alle vluchten speciaal zijn.

 

Zijn er bijproducten waar je belang aan hecht?

Vooral grit en ik voer veel "Allerlei" van Ronny van Tilburg.

Belgasol van dr. De Weerd vind ik prima en ook dextrotonic van Oropharma.

In het drinkwater zit altijd naturaline en appelazijn.

Bij thuiskomt en vertrek worden de jongen gedruppeld en in de winter zit er regelmatig look in het drinkwater.

 

Speel je jongen op de nationals?

Soms, maar zeker niet "mijn toekomst". Toch wordt nu en dan prima gespeeld. Zo had ik verleden jaar 21 jongen mee naar Bourges, allemaal tweede keus, maar ik had toch als eerste zes jongen thuis. Van heel Belgie.

 

DANNY VAN DIJCK ALLERLEI

Van wie heb je veel geleerd?

Ik diende mijn eerste hoklijst in in 1983. Ik was toen 11 jaar. En het meeste leerde ik op eigen hok en dat doe ik nog elke dag. Maar je weet hoe het in duivensport gaat. Komen ze goed dan ben je geneigd te denken dat je het kent. Komen ze minder dan ga je aan alles twijfelen. Weet je het ook niet meer.

 

Wie zou jou blij kunnen maken met een mand jongen?

- Voor de snelheid Boeckx.

- Voor de HaFo zou ik niet ver hoeven gaan. Naar Rik of Dirk.

- En voor fond? Hmm. Desmeyter misschien?

 

Bij wie zou je wel eens graag op bezoek willen gaan om over duiven te babbelen?

Ik ben niet zo"n loper. Wel zou ik graag de topduiven eens willen zien van mannen als Verkerk en de Bruijn.

Wat vind je van wat ze in Nederland megahokken noemen?

Pas op. Ik speel ook veel jongen. Maar ik begrijp goed de frustraties van de man met de kleine korf. Wat ze in Sint Job deden, een speciale uitslag maken met alleen de 4 eerstgetekende vind ik een prima systeem.

 

Wat was de allerbeste duif die je ooit importeerde?

Het beste wat me ooit is overkomen is het eitje dat ik van de Miel kreeg. Daaruit kwam dus vader Kanon. Vergeet het nooit meer.

 

Lees je veel over duiven?

Ja nogal. Uiteraard De Duif en ik zit ook veel op Internet.

 

Wat is het eerste wat je zou doen als je de grote baas was van de KBDB?

- Duivensport minder bindend maken. Nu ben je bijna verplicht om wekelijks mee te doen als je voor kampioenschappen gaat. Zoals ze het in Nederland doen, van pakweg zes vluchten de vijf beste pakken, is veel beter.

- Op de snelheid en halve fond oude en jaarlingen in een concours. Hier in Union vliegen de oude dubbel en.. die moeten onderdoen voor de jaarlingen. Zo had ik enkele weken terug de snelste oude en' won de 12e prijs.

Daarom vraag ik me af of in moderne duivensport jaarlingen nog beschermd moeten worden? Dat is niet meer van deze tijd.

- En bij extreem weer op voorhand alles af gelasten. Hebben ze een keer gedaan en ik vond het prima. Ook hier kan men een voorbeeld nemen aan Nederland.

 

TOT ZOVER

Tot zover Danny van Dijck. Vooral in het spel met jongen is hij een grote. Toch kreeg hij geen dikke nek, bleef hij wars van opschepperij, wel recht voor de raap. Echt spectaculaire dingen zijn er niet te melden.

Maar moet dat? Draait het in duivensport niet vooral om goede duiven in handen van een goed liefhebber? Hij is daar in Pulle als het ware omringd door kampioenen. Vanuit zijn tuin kijk je op de hokken van buurman Rik. Zie je elders vaak dat goede spelers die dicht bij elkaar wonen elkaar benijden, hier is het tegendeel waar. Men helpt elkaar. Zelfs aan goede duiven.