Ga direct naar de inhoud.

Artikelen 2018

In deze tijd (24 dec)

Je uitgevlogen kind(eren) met hun kroost weer terug in huis krijgen is de ultieme angst van veel 60-ers. Het overkwam een kennis van me. De schoondochter was er met iemand vandoor met meer geld, ‘dus’ de zoon met twee meisjes van tien en elf terug in hotel mama. Daar zijn ze nu een jaar en er is geen beterschap in zicht.

Lees meer: In deze tijd (24 dec)

Relativeren (13 dec)

Bizar hoeveel geld, oosterlingen vooral, over hebben voor piepers die alles nog te bewijzen hebben. Dat zag je met name weer in Asten (Golden Ten). Toen Nederlanders en Belgen stopten met bieden, namen de Chinezen over. ‘We zaten er bij voor Jan l*l’ zei een van de aanwezigen.

Lees meer: Relativeren (13 dec)

Licht en donker (27 nov)

Wat was het afgelopen dagen aangenaam. Het leek wel lente. Op het duivenhok was daar evenwel niets van te merken. Want hoe reageerden de duiven? Werden die opgewonden en paarlustig?

Lees meer: Licht en donker (27 nov)

Bezoek(ers) 17 nov

 

Mijn afkeer voor de telefoon en onaangekondigd bezoek dateert van lang geleden. Vanaf de jaren dat niet alleen ik, maar het gezin er onder gebukt gingen.

 

Lees meer: Bezoek(ers) 17 nov

Goed te weten (11 nov)

Met ouder worden ben ik duivensport anders gaan beleven. Ooit was ik er zo van bezeten dat duiven me uit mijn slaap hielden. Op vliegdagen lag ik al vroeg te woelen in bed en op maandag dacht ik al aan het weekend dat volgde. Vooral aan de wind

Lees meer: Goed te weten (11 nov)

In deze tijd (1 nov)

Hoewel hardnekkige geruchten de ronde doen dat het herfst is zat ik half oktober voor de erker van mijn duivenhok in volle zon te lezen. Oktober is in duivensport een merkwaardige maand.

Lees meer: In deze tijd (1 nov)

Vragen zonder antwoord (26 okt)

Dokter Stam was in de vorige eeuw DE duivendierenarts van Nederland. Ik kon het goed met hem vinden, zeker nadat we elkaar beter hadden leren kennen tijdens een Olympiade.

Lees meer: Vragen zonder antwoord (26 okt)

Om bij stil te staan (21 okt)

Wat ik hier schrijf is allemaal waar. Ongeveer dan toch. Omdat ik wel eens een naam verander, van een Nederlander een Belg maak of omgekeerd. Of van twee personen een maak. Onderstaand verhaal is echter voor de volle 100% waar. Echt gebeurd en niet eens zo lang geleden.

Lees meer: Om bij stil te staan (21 okt)

Voor wat het waard is (8 okt)

Piet de Weerd zei me ooit: ‘Van duiven ken ik 1%, maar dat is altijd nog oneindig veel meer dan de rest. De meeste kennen er niets van.’ Het zal wel schertsend bedoeld zijn en wilde hij enkel een statement maken, maar een kern van waarheid zit er in

Lees meer: Voor wat het waard is (8 okt)

Beroering in Nederland. Zal Belgie volgen? (29 sept)

Het hek is van de dam. De beer is los, de kogel door de kerk. Duivenliefhebbers komen massaal in verzet. Tenminste in Nederland. Zal Belgie volgen? Het zou me niet verbazen. Waartegen ze in verzet komen? De massa’s duiven waarmee sommigen spelen, de mega-hokken zeg maar

Lees meer: Beroering in Nederland. Zal Belgie volgen? (29 sept)

In gesprek met Herman Bevers (22 aug)

Meestal zijn het de grote namen met de echt goede duiven die in aanmerking komen voor een gesprek. Maar niet alleen zij. Er zijn andere, vrij onbekend soms, maar met even mooie resultaten als die ‘groten’ net die ronkende namen. Mannen als Herman Bevers, woonachtig in Sint Job, in de duivensport bekend vanwege een inkorflokaal waar vaak zo uitmuntend gespeeld wordt.

Lees meer: In gesprek met Herman Bevers (22 aug)

Empirisch 16 aug

‘Ik heb het gevonden, eindelijk’, zo beweerde de Limburger die, dat moet gezegd, fantastisch gespeeld had. En samenzweerderig keek hij naar zijn zoon.

‘Bedoel je een geheim?’ vroeg ik.

Hij knikte en zei, ‘een groot geheim’.

 

Lees meer: Empirisch 16 aug

Leren van uitslagen (8 aug)

In duivensport gebeuren vaak dingen die zo merkwaardig zijn dat er geen touw aan vast te knopen is. Gewoon niet te vatten. Of ze drukken je met de neus op de feiten. Die ‘merkwaardige zaken’ kunnen zelfs uitslagen zijn.

Lees meer: Leren van uitslagen (8 aug)

van Eynde Govaerts 19 juli

En nog maar eens belandden we in dezelfde regio, meer bepaald Putte, om een groot kampioen op de rooster te leggen. Dat is nu eenmaal het vanzelfsprekend gevolg van een hele reeks topspelers in dezelfde streek. Overdreven? Sla er de uitslagen van Nationale vluchten op na en kijk waar op heel veel vluchten de winnaars en uitblinkers wonen.

Lees meer: van Eynde Govaerts 19 juli

Veranderende tijden 10 juli

In deze tijd, als de jongen in Belgie al op de HaFo “zitten”, moet het jonge duivenspel bij sommige Nederlanders en veel Duitsers nog beginnen. Bijna overal weer een massa jongen kwijt, veel Nederlanders zullen volgen. ‘Veel’ dus want er zijn uitzonderingen.

Lees meer: Veranderende tijden 10 juli