Ga direct naar de inhoud.

kris kras (15/6)

Kris kras

 

SFEER

Dhr. T Oosterhout had een verloren gegane jonge duif opgegeven, dus wij er naar toe. In een tuin waar geen eind aan kwam stonden fraaie duivenhokken en helemaal achteraan een gebouwtje dat voor de letters leek. Vanaf enige afstand hoorde je gejammer, gevloek maar bulderend gelach voerde toch de boventoon. Plaatselijke duivenmelkers zo bleek die hun wekelijkse kaartavond hadden. Dus gezelligheid troef en ook in de club werd heel wat afgelachen kreeg ik te horen.

En dat was een bloeiende club met nog flink wat leden. Hoe anders dan ooit in een naburig dorp. Daar maakten liefhebbers een ommetje als ze elkaar op straat tegen kwamen. Inmiddels hoeft dat niet meer. Er zijn nog amper liefhebbers over.

Wat ik wil zeggen is dit: Vanuit de NPO en KBDB kan men nog zo haar best doen om duivensport te promoten, het is allemaal vergeefse moeite als het aan de basis niet goed zit. Als de sfeer daar niet goed is.

 EXTRA VERMOEIEND

Een Brabander wiens duiven op 25 mei op de bar slecht verlopen Pont St Max zaten maakt zich een beetje zorgen. Zijn duiven zaten niet fris, hadden er duidelijk van geweten. Chevrainvilliers in Antwerpen die dag was trouwens ook geen lekkere vlucht. Aan sommige duiven was te zien dat ze regen gehad hadden.

Van duiven die er ietwat ontredderd uit zien na een rotvlucht moet je echter niet schrikken. Dit is eerder normaal. Slecht oriënteren vermoeit de duiven meer dan vele kilometers vliegen. Zo kan het gebeuren dat ze van een 500 kilometer vlucht met tegenwind frisser aankomen dan van een beroerde vlucht van amper 200 km. 25 Mei was ook de dag van Bourges in België en de eerste fondvluchten in Nederland.

 BOURGES

´Bourges 1´ is meestal een ietwat vreemde vlucht.. Ook nu weer een traag verloop, de Nederlandse fondvluchten verliepen vlotter zij het niet veel. Brabant 2000 vloog uit Issoudun, dat ligt onder Bourges. Ook die duiven kwamen vlotter dan Bourges en veel vlotter dan de vitessevlucht uit Pont dezelfde dag. Zuid Holland ´zat´ op Blois, ook zo´n 550 km. Verkerk heeft ooit betere vluchten gehad maar zijn winnaar en de opvolgende duif van de buurman maakten meer dan 1.300 mpm. Zo´n 40 mpm sneller dan de Nationale winnaar Bourges. Hoe zo iets kan? Mogelijk moet het verschil gezocht worden in Provinciale lossing en een landelijke lossing (Bourges).

Van een provinciale lossing blijven de duiven langer bij elkaar en men weet het: Duiven in een grotere groep vliegen sneller dan duiven in een kleinere groep. En duiven in een kleinere groep vliegen sneller dan duiven alleen.

 VREEMD

Als liefhebbers ruilen of aan samenkweek doen hoor je wel eens ´de een lacht en de ander huilt´. Wat men bedoelt is dat er meestal maar een goed mee is. ´Meestal´ dus, want er zijn uitzonderingen. Zo deed ik met Marcel Wouters aan samenkweek en we zijn er beide goed mee. Marcel had zijn ´Ad´, de 1e Nationale Asduif HaFo en ik/wij van hem de 08/250, zoon van Extreem maal zuster Leeuw. Die gaf enkele prima duiven, waaronder de 006: 1e Nationaal Argenton z met tegenwind en dat helemaal in de overvlucht. Provinciaal vloog die 10 minuten vooruit op een duif van Andre Roodhooft.

De laatste jaren echter gaf dezelfde 08-250 niet een duif die het lukte op de uitslag te komen. Alleen maar rommel. En dan te weten dat mensen staan aan te schuiven om er jongen van te hebben. Dan maar kweken uit die kinderen 250? Kweken uit duiven die geen platte prijs wonnen laat ik liever over aan de concurrentie. Ik verkies jongen uit goede vliegduiven trouwens toch boven die van de ´kwekers´. ´Kwekers´ is niet meer dan een woord dat men op duiven plakt. Mensen die alleen maar jongen van de kwekers willen heb ik toch nooit begrepen.

 FRAPPANT

Ik noemde Andre Roodhooft, een man die niet alleen voortreffelijk vliegt, maar ook zeer wetenswaardige artikeltjes schrijft in Duifke Lacht. Andre heeft goede duiven natuurlijk maar toch zit ook zo´n man nooit stil en haalt ook regelmatig bij. Als je dat niet doet omdat je meent dat er geen betere duiven zijn dan die van jou ga achteruit. Van Andre nu las ik eens dat die had berekend dat op elke twaalf duiven die hij bij haalde een goede zat. En laat nu ‘twaalf’ exact het aantal jongen zijn dat we verleden jaar bij een groot vitesse kampioen kochten.

En de ironie van het lot is soms verpletterend, daar zit een goede bij. Maar dan wel een echt goede. Dus missie geslaagd omdat er zo weinig ‘echt goede’ zijn.

 UITDAGING

Wie kweekt meer goede dan een op elke twaalf? Of 10 op elke 120 jongen? Of 20 echt goede op 240 jongen op twee jaar tijd? Jaarlijks 120 jongen kweken doen er velen. Maar elk jaar 10 echt goede en dus 20 echt goede op twee jaar tijd? Ik zou niet weten waar je zo´n man moet zoeken. Wie zich aangesproken voelt mag zich melden. Maar dan wel prestaties van zijn 20e beste duif bij voegen. Nu begrijpt men waarom ik dat beginnend echtpaar uit Hoogstraten aan raadde geen dure jongen te kopen. Nergens niet!

 DUITSERS

In Nederland was er enkele jaren terug een stroming die opteerde om alleen nog in het najaar jongen te spelen van kortere afstanden. ´Navluchten´ zeggen ze daar. De bedoeling was nobel: De verontrustende verliezen met jongen beperken met in het achterhoofd dat later in het jaar nog amper jongen verloren gaan. Gelukkig kregen ze hun zin niet.

In Duitsland hebben ze maar enkele vluchten voor jongen en dat wreekt zich elk volgend voorjaar weer opnieuw, massale verliezen van jaarlingen. Maar wat wil je ook als je een vliegprogramma hebt zoals een goede kennis? Eerste vlucht 190 km, dan 250 km, vervolgens 380 en 450 km. Kan je die tweede vlucht om een of andere reden niet spelen dan zitten die onervaren jaarlingen na èèn vlucht al op 380 km. Kan toch niet. Sommige Belgen vinden twee nationaals voor jongen nog te weinig.

 LEUGENAAR?

Onze duiven doen het prima met 9 prijzen op 10, 23 prijzen op 26, 19 prijzen op 22 en weer 19 prijzen op 22, 12 prijzen op 12, weer 19 prijzen op 23. Met heel veel kop. Begrijpelijk worden mensen dan nieuwsgierig wat je doet en niet doet. Wel, die duiven hebben nog NIETS gehad. Ook geen supplementen behalve op warme dagen elektrolyten en ´Allerlei´ van ´de Ronny´, maar misschien kunnen ze ook dat missen. Natuurlijk heb ook ik, zoals velen, alles al geprobeerd, maar moet het middel nog ontdekken dat duiven beter doet presteren. Ondanks al die advertenties die zo veel beloven. Ik durf het amper zeggen want grote kans dat ze je voor leugenaar verslijten.

Terwijl anderen een heel mensenleven op zoek waren naar betere medicijnen, betere supplementen en betere dierenartsen was ik altijd op zoek naar betere duiven. Aan een goede op elke twaalf kwam ik niet, maar heb er toch nooit spijt van gehad. Daarom ook ‘missie geslaagd’ bij onze ‘vitesse man’.