Ga direct naar de inhoud.

Het geluid van holle vaten

Zo wordt de vraag of de clubgenoot een tik heeft al heel wat interessanter.
Nog indringender is de vraag of U lezer ze alle vijf wel heeft.
Pas als àl deze vragen met 'ja' beantwoord kunnen worden mag de conclusie worden getrokken dat wij duivenmelkers collectief een tik hebben.
Ik kwam tot deze visie na een forum.
Waarom ik destijds toezegde te komen weet ik niet want als 'panellid' wek je ongewild de schijn iets van duiven te kennen.
Misschien zei ik 'ja' omdat het verzoek uit Zeeland kwam. Voor Zeeuwen heb ik een zwak sinds ik de eerste Zeeuw in levende lijve voor me zag.
Als kind al was me ingeprent dat dat stugge boeren waren in grote laarzen en blauwe over-alls.
Maar ze bleken even weinig stug als Brabanders boers, Belgen dom of Hollanders bekakt. Aardige lui gewoon.

SAMENSTELLING
Sander, een van de meest smaakmakende verkoopleiders aan deze kant van de Chinese muur zat in het forum en ook Sjaak, een ongecompliceerde gozer uit de streek. Sjaak is een fervent fondspeler met als bijkomende passie te zeggen waar het op staat.
Verder zal hij de geschiedenis in gaan als de man die het na het winnen van een 1e prijs nationaal waagde reporters beleefd maar dringend de deur te wijzen daarmee de persmensen interessantere stof voor een artikel aanreikend dan zijn winnende duif.
Volgens de een kon zo iets niet, moest je als winnaar de pers te woord staan.
Een ander vond dat iedereen recht heeft zelf te bepalen of er al of niet over hem geschreven wordt. Maar we zijn er nog niet.
Zijn drie personen veelal toereikend voor een forum, als ze in Zeeland iets organiseren doen ze het maar meteen goed. Op het podium was het gewoon dringen.
Daar zaten nog een fabrikant cq verkoper van medicijnen, en... schrik niet, liefst drie dierenartsen.
En met zo'n gezelschap tekent het onheil zich al aan de wijde Zeeuwse horizon af. Hoort een dierenarts tegenwoordig bij een forum als mayonaise op Belze frites, drie dierenartsen maken er bij voorbaat een happening van.

NUCHTER
Het forum begon zoals de meeste. Moeizaam dus.
De eerste vraag was of het geen tijd was dat er iets gebeurde met die elkaar kruisende konvooien duiven. Die zouden tot massale verliezen leiden.
Waar heb ik dat meer gehoord?
Duiven die op weg naar huis afgeleid worden door duiven van andere lossingen? Wartaal als men het mij vraagt.
Is het zo ver gekomen dat duiven domweg met anderen meevliegen als die hun weg kruisen? Als in een weekend vluchtduiven overkomen laat ik mijn (ervaren) jongen juist los! Vervolgens werd Sjaak gevraagd of hij ook niet vond dat we terug moesten naar vervoer in rieten manden want die containers was allemaal maar niks.
Sjaak was kort en duidelijk.
Hij had vroege prijzen gewonnen met duiven die waren vervoerd in rieten manden en in containermanden. Wat hem betreft dus flauwe kul.
Sander vond dat je de meeste kans hebt met duiven gekweekt uit klasse-ouders.
Het citatenboek zal hij met deze uitspraak niet halen maar goed.

INTERESSANTER
Onderwerp van gesprek was dus vooral ‘kwaliteitsduiven’ maar je voelde duidelijk dat de toehoorders daar niet op zaten te wachten. Want goede duiven?
Die hadden ze toch allemaal!
Men wilde weten hoe je die harder kon doen vliegen!
En vanaf nu richtte de aandacht zich volledig op het trio dierenartsen en de fabrikant van medicijnen.
De virussen, bacteriën, vitamines, druppels, dikke koppen, ontsmettingsmiddelen vlogen door de immense hal. En het hield maar niet op. De dierenartsen werden zo bestookt met vragen tot ze dreigden te worden bedolven onder de geest die ze zelf uit de fles hadden laten ontsnappen. Het volk luisterde ademloos.
Toen men bijna zo ver was dat je duiven door homeopathische middelen harder kon doen vliegen werd het me nogmaals op pijnlijke wijze duidelijk:

De mystiek van de medicijnman die bij volle maan boomschors zit te malen en daaruit brouwsels samenstelt om duiven harder te doen vliegen zal goed in de markt liggen zolang duivensport bestaat.

In mijn verbeelding zag ik al die brave mensen de volgende dag al richting apotheek stappen. En ik werd besprongen door de gedachte dat ik het verkeerde beroep gekozen had.
Wil je geld verdienen dan moet je handelen in gezondheid. Reik de medemens de illusie aan dat hij niet meer dood te ranselen is als hij 'X' slikt en die is bereid zijn laatste spaarcenten op te offeren.
En de duivenliefhebber is weinig anders.

FACELIFT
Want zeg nu zelf: Bezoek je duivenmanifestaties dan zie je dat die, vergeleken met vroeger, een verfrissende face-lift hebben ondergaan.
De farmaceutische industrie en andere handelaren in gezondheid hebben daar in niet geringe mate toe bijgedragen.
Potjes, pillen, drankjes, folders je wordt er mee doodgegooid.
Voor de kampioen moet het overkomen als een theater van de lach vol dolkomische effecten waarin voor sommigen geen enkel attribuut te gek is.
Het toedienen van overtollige troep lijkt een soort collectieve verdwazing die huiveringwekkende vormen heeft aangenomen.
En nog nooit heb ik iemand horen roepen:
'Aan al die middelen heb ik niets als ik de duiven niet heb.'
Doelbewust grijpen de verkopers naar duur klinkende namen als oligo, enzymen, biotine enzovoorts. Geleerde woorden veronderstellen immers kennis, kennis is macht , geef je niet uit handen maar kun je wel kopen.
Aldus baseren veel medicijnmannen hun kennis op de naïviteit van de medemens en vangen ze meer argeloze liefhebbers in hun netten dan de doorsnee visser vis. Tot het moment aanbreekt dat ze aan hun eigen ludieke creativiteit ten gronde gaan...

KAMPIOENEN EN CLOWNS
De kampioen dankt zijn successen niet aan medicijnen maar aan een nuchter stel hersens die kwaliteit voorop stellen.
Terwijl de eeuwige verliezers hun heil zoeken bij de apotheek ligt de kampioen 's nachts peinzend in zijn bed naar het plafond te staren. Hij piekert, zwoegt en zweet.
Welke duiven moeten er nog uit?
Waar zou hij zich kunnen versterken?
Tot zijn vrouw hem tot de orde roept met een 'Ga nu toch eens slapen'.
'Ja schat' antwoordt de kampioen maar... gaat hij ook slapen?
Nee! Hij piekert door!
Want hij weet waar hij het zoeken moet. Bij zichzelf en de duiven. Niet bij de apotheek.
Maar oppassen is het wel.
Achter de slaapkamerdeur slaan medicijnmannen met plastic tassen behoedzaam zijn pogingen gade en verkneukelen zich op voorhand bij eventueel falen.

Slechte uitslagen zijn immers het dagelijks brood van de pillendraaier.

De niet-kampioenen slapen op een oor, die denken minder wat het leven een stuk aangenamer maakt.
Eens stopte ik zo'n medicijnman een heuse duif in handen.
Van schrik vloog hij die (de medicijnman!) bijna in de gordijnen.
Zijn woordenschat was duidelijk omgekeerd evenredig met het aantal duiven dat hij in zijn leven in handen had gehad.
Nog net niet gewurgd kreeg ik mijn duif terug.
Veel adverteerders zijn voor mij de clowns van deze tijd want op de achtergrond van hun publiciteit spelen zich hoogst vermakelijke taferelen af.

LACHWEKKEND
Iemand met naast zich een zak duivenvoer zegt:
'Ik ben Pietje Puk en won Nationaal St Vincent. Omdat ik mijn duiven voer van merk X geef.' Tot zo ver weinig aan de hand zou je zeggen.
Tot je enkele pagina's verder bent. Daar staat een meneer die de 1e prijs van Dax won.
‘Want hij geeft zijn duiven voer van de firma Y.’
En zo worden we via allerlei dwaalwegen het oerwoud van de leugen ingeloodst.
De mens is tot veel bereid als het om gezondheid gaat.
Ik acht sommigen er toe in staat een geruite pet te dragen als ze ergens lezen dat zulks de potentie verhoogt.
En in hun verbeelding kunnen ze de hele harem van de sultan aan.
Maar ik heb afgeleerd vooroordelen te bevechten, die verlies je immers bij voorbaat.
Speel je goed en zeg je waar het op staat dan ben je een leugenaar. Je moet het volk geven waar het om vraagt. Desnoods het geluid van holle vaten.
Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk kunnen duiven ziek worden. En natuurlijk is de dierenarts even onmisbaar als de medicijnen waarover we vandaag de dag God zij dank beschikken. Maar veel verklaringen voor falen worden geboren in de kraamkamer van de verbeelding.
Al diegenen die menen successen uit een flesje te kunnen gieten zijn op weg naar dezelfde eindbestemming: De desillusie!