Ga direct naar de inhoud.

Totaal weduwschap

Waarom ik nooit over totaal weduwschap schrijf werd me gevraag door iemand die nog niet lang duiven had en daar hevig in geïnteresseerd was.
Maar duivensport kun je vergelijken met 'uomo universalis' uit de oudheid.
Wat alle mensen van de wereld samen wisten wist toen een man alleen. Denk aan Leonardi da Vinci. Die was architect, beeldhouwer, wijsgeer, schrijver, schilder, sterrenkundige, muzikant en ontwerper van wapens.
In de loop der eeuwen heeft de mens zijn kennis zo ontwikkeld dat elk zijn eigen vakgebied kreeg en later zelfs nog maar een deel tot klein deel daarvan.
In duivensport is het niet anders.
Ik schreef nooit over 'totaal weduwschap' omdat ik er geen kaas van gegeten heb.
Maar beginners die vragen stellen moet je niet teleurstellen en omdat ik minstens mijn best kan doen niet uit de nek te lullen werd hulp ingeroepen.
Van iemand die niet alleen ervaring heeft met 'totaal weduwschap' maar zelfs een 'superspecialist' genoemd mag worden. Hij voelt met dat systeem zowel doffers als duivinnen duchtig aan de tand en bakt het soms zo bruin dat een halve natie met de mond vol tanden staat.
En, de ironie van het lot is soms verpletterend, het zijn niet alleen duiven die door deze specialist duchtig aan de tand worden gevoeld, tanden vormen ook het dagelijks brood van de man die totaal weduwschap tot in de perfectie beheerst.
Beter heb ik niet in huis.

VOORAF DIT
De vrijwel algemene opinie dat duivinnen zich wel goed lenen tot overnacht maar dat je het op halve fond, met duivenweer, de zon aan de hemel, het kwik op hol en de wind op de snavel kunt schudden is niet waar.
Er zijn er niet veel maar liefhebbers die met hun duivinnen van niets of niemand schrik hebben bestaan, bij ons en in België.
Remember 'Paula 2000' van Remi de Mey of de adembenemende resultaten met duivinnen van zijn landgenoten Vervoort, van Hove Uytterhoeven, IJskout, Engels, Roodhooft en zelfs weduwschapspeler bij uitstek William Geerts.
De laatste werd in 1994 zelfs Nationaal Kampioen jaarlingen) met een zestal duivinnen.

GEEN SPECIALIST
Ik speel ook dat spelletje van die Belgen.
Wel niet zo goed maar als het niet voldeed was ik er al lang mee gestopt.
Heb met duivinnen zelfs eerste prijzen gewonnen in de afdeling tegen duizenden duiven, veelal eenjaarse die er ook als jonge duif de stukken afvlogen.
Dat laatste voor speculanten die Indianenverhalen de wereld insturen over voor eeuwig kapot gespeelde (misschien wel gedrogeerde) jongen.
Maar een echt specialist ben ik dus niet en bovendien ging de vraag over 'totaal weduwschap' waarbij doffers en duivinnen de mand in gaan. Bij mij bleven de doffers thuis. Zoals bij die Belgen. Ik geef het woord aan de specialist.

Waarom 'totaal weduwschap?'
Specialist:
Ik kan geen speelbare duiven thuishouden.
Krijg de kriebels als ik denk aan goede duiven die ik zou kunnen spelen maar thuis houdt. Verder hoef ik 'minder duiven te houden om er meer te kunnen spelen'.
Voor iemand die 'normaal' weduwschap speelt is dat anders.
Voor twintig weduwnaars moet hij veertig duiven houden. Bij mij zijn veertig duiven ook veertig vliegduiven. Een kwestie van rendement dus.
En dan heb ik het nog niet gehad over 'kweekrendement'.
Wat is een betere aanwijzing om de kwaliteit van je duivinnen te leren kennen dan het resultaat? Daarvoor moet je ze wel spelen!
Ik hoef niet uit een duivin te kweken omdat haar broer zo'n goede is maar kweek uit de goede vliegsters zelf.

De voorbereiding: Wanneer koppel je en wanneer scheid je?
Specialist:
Ik koppel in de winter. De duiven brengen een ronde jongen groot en worden vervolgens gescheiden. Half maart wordt herkoppeld zodat het spel in het tweede weekend van april op de wagen kan en dat tot september.

Moeten de hokken speciaal worden ingericht?
Specialist:
De doffers zitten op wat je zou kunnen noemen een 'traditioneel weduwnaarshok' in een gewone weduwschapbak. De duivinnen huizen op een hok pal er naast met alleen ‘loketkasten’.

Horen de duivinnen de doffers dan niet?
Specialist:
Dat doen ze zeker maar dat lijkt juist goed.
Ik denk dat het een van de redenen is waarom ze niet onderling paren. Ik heb in het duivinnenhok ook niets gedaan om onderling paren te verhinderen. Daar staat een voedertafel en ze kunnen gewoon op de grond zitten.

Hoe zit het met de dagelijkse training? Wanneer duivinnen? Wanneer doffers? Verplicht of niet?
Specialist:
De duiven vliegen een keer per dag ('s avonds) en ik rouleer zoals dat heet.
Aanvankelijk verplicht ik ze tot vliegen maar algauw zullen ze uit zichzelf trainen. Lang hoeft dat niet te zijn. Pakweg drie kwartier volstaat maar dan moeten ze ook echt trainen.
Belangrijk is wel dat je je niet laat zien want dan haal je ze omlaag. En als ik me vertoon is het een lust ze te zien binnenstormen. Als de duivinnen zijn uitgevlogen is het de beurt aan de doffers. Die zitten overigens 'halfbak'.

Wat me niet loslaat is onderling paren, de schrik van elkeen die met gescheiden duivinnen speelt. Waarom heb jij dat probleem niet?
Specialist:
Kijk, je moet er voor zorgen dat de duiven goed aangepaard zijn. Dat heeft als gezegd te maken met het horen van de doffers op het andere hok. Verder blijven ze bij thuiskomst tot 's avonds laat bij elkaar. Weer om dat 'aangepaard zijn' te bevorderen. En natuurlijk elke week spelen.
Heel belangrijk. Wat dat betreft verschilt het systeem niet met dat van de mensen die alleen de vrouwtjes spelen.

Is het zo steriel als bij weduwschap? Heeft elke duivin een vaste doffer of mogen ze pakken wat ze pakken kunnen?
Specialist:
Aanvankelijk zijn de koppels nog koppels maar gaandeweg merk je dat toch sprake is van wisselende relaties.
Erg is dat niet. Zelfs heb ik ondervonden dat een duivin die een andere liefde gevonden heeft de vlucht die volgt soms vroeg is.
Gebeurt zoiets dan motiveert dat weer de doffer die met lede ogen aanziet dat zijn partner ontrouw is en niet zelden wordt hij zo duivels dat 'zijn' duivin vreemd gaat dat hij ook beter gaat presteren.

Hoe zit het met het voeren?
Specialist:
Bij thuiskomst alle duiven volle bak. Ze kunnen eten wat ze willen en zoveel ze willen. Nadien verandert dat. Als de duivinnen weer op hun eigen hok zitten krijgen die de eerste drie dagen 's avonds vijftig procent gerst. Dan verdwijnt de gerst. De doffers krijgen altijd normale mengeling zonder gerst en volle bak! 's Morgens krijgen de duivinnen een handvol snoep voor tien duiven samen.

Waarom dat verschil?
Specialist:
Ik meen dat gescheiden duivinnen minder eetlust hebben. Daar kun je iets aan doen door ze 's morgens heel weinig te geven. 's Avonds zullen ze des te gretiger zijn.
Het hongerig houden draagt er ook toe bij dat je geen last hebt van onderling paren.

Je speelt dezelfde duiven tot september. Houden ze dat zolang vol met hetzelfde systeem of breng je enige afwisseling aan?
Specialist:
Mijn systeem is doorgaans een heel seizoen hetzelfde.

Wat vliegt het best, doffers of duivinnen?
Specialist:
Ooit dacht ik duivinnen. Je pakt soms zomaar tien duivinnen voor je een doffer gezien hebt, maar als ik het over een heel seizoen over veel jaren bekijk zit er weinig verschil in.

Soms hoor je dat doffers beter zijn bij warm weer en tegenwind en duivinnen beter bij donker weer. Bestaat er zo iets als typisch weer voor duivinnen?
Specialist:
Ook bij warm weer en tegenwind kun je eerste prijzen winnen met duivinnen. Het voornaamste is dat ze kwaliteit hebben maar laten we wel wezen, zonder kwaliteit werkt geen enkel systeem.

Op welke leeftijd zijn de duiven op hun best? Mensen die enkel duivinnen spelen beweren wel eens dat ze het geen jaren volhouden, meer nog, dat ze als jaarling op hun best zijn.
Specialist:
Die ervaring heb ik ook met mijn systeem. De vroegste prijzen win ik met jaarlingen. De meeste prijzen met tweejaarse.
Duivinnen die als drie-jarigen nog uitzonderlijk presteerden heb ik gehad maar dat waren uitzonderingen.
Overigens hoeft dat niet als oorzaak te hebben dat ze het spelletje beu worden. Je moet niet vergeten dat ik mijn duiven elke week speel.
Mogelijk is dat de reden dat ze minder lang op hun beste niveau presteren.
Een gewone weduwschapspeler kan al eens een vlucht overslaan waardoor de duiven minder kilometers in de vleugels krijgen.
Onder normale omstandigheden is dat weekje rust er bij mij niet bij. Ze moeten vliegen, elke week weer opnieuw.
Hoewel het verbazingwekkend is hoe snel ze lijken te herstellen is het niet onmogelijk dat die vele kilometers per vliegjaar toch een voortijdige slijtage in de hand werkt.

Mensen die 'het systeem de Mey' hanteren, dus enkel duivinnen spelen, beweren dat niet elke duif zich leent tot dit spelletje. Dat ze na enkele weken al duiven van het hok moeten pakken omdat ze het systeem niet oppakken.

Heb jij die ervaring ook?

Specialist:
Absoluut niet. Het zijn natuurlijk allemaal geen goede, maar ik denk dat het met alle duiven werkt als ze maar kwaliteit hebben.

Bij weduwnaars is vorm goed waarneembaar. Aan de manier van trainen bijvoorbeeld. Hoe zit dat met 'totaal weduwschap?' Gedragen duiven zich soms ook zo dat ze je een goed gevoel geven of omgekeerd?
Specialist:
Nou en of. Weet je wanneer ik ze fluitend inmand?
Als de duivinnen elkaar niet meer kunnen luchten of zien en zo vals op elkaar worden dat de pluimen in het rond stuiven van de onderlinge vechtpartijen.

Dus van begin af aan is het met alle duiven raak?
Specialist:
Dat nu precies niet. Er zijn duiven waarbij het wat langer duurt eer ze de draad op pikken. Bij sommigen pas na vijf weken. Maar eenmaal zover kunnen die alsnog geweldig gaan presteren. Als er in het begin enkele niet komen gewoon doorspelen, geen gekke dingen doen, niet in paniek raken.

Voor iemand die weduwschap speelt, zij het met doffers of duivinnen, is het wel vreemd een spelletje te spelen waarbij de duif bij thuiskomst niet opgewacht wordt door haar of zijn partner.
Specialist:
Heeft niets te betekenen. Ik geloof niet dat het zo belangrijk is dat die doffer of duivin klaar zit om de thuiskomende duif te verwelkomen. Ik denk dat we dat idee, misschien zelfs bij gewoon weduwschap, gewoon uit ons hoofd moeten zetten.
Ze willen thuis zijn en 'weten' dat het feest volgt.
Ze zijn gezond of niet gezond, ze kunnen het of ze kunnen het niet en veel er omheen is flauwe kul. Weet je dat het mij gebeurt dat na de laatste vlucht bepaalde duivinnen gewoon geen zin meer hebben om te paren? Dat ze hun doffer amper een blik waardig gunnen? En dat zijn toch duiven die kop vlogen. Die wilden gewoon thuis zijn.

Nooit problemen met binnenkomen? Als doffers en duivinnen samen op het dak vallen lijkt dat toch vragen om?
Specialist:
Als dat zo was was ik er al lang mee gestopt. Ik heb ambitie, wil goed spelen, winnen, asduiven hebben. En dan moeten ze wel binnenkomen.
Overigens krijgt een doffer die op het hok landt amper de kans een duivin het hof te maken omdat de duivinnen binnenstormen alsof de duivel ze in hoogst eigen persoon op de hielen zit.
Dat is voor de doffer eerder een reden haar meteen te volgen, het hok in.

Het is het een of het ander: Of de doffer is eerst thuis, of de duivin. Als er geen partner zit te wachten vliegen die duiven zo maar hun lege bak in? Kun je die zo maar pakken als je niet elektronisch klokt?
Specialist:
Dat is inderdaad een verschil met traditioneel weduwschap. Daarbij 'zeilt' een doffer het hok binnen, recht zijn bak in waar je hem rustig kunt pakken.
Hij heeft er vaak niet eens erg in dat hij gepakt wordt.
Met mijn systeem zou je vooral met de eerste duiven problemen kunnen hebben omdat die immers in een leeg hok komen. Je zou er mogelijk achter moeten jagen met alle gevolgen van dien voor de volgende vluchten maar ik heb daarin voorzien.
Wat je nodig hebt is een superval. Je kunt niet zonder als je alle duiven speelt. Ik pak ze in de superval en in het hok laat ik ze betijen. Het is ook wanneer de partner niet snel thuis is dat nieuwe relaties ontstaan. En zoals ik al zei komt dat de motivatie mogelijk ten goede.

Het allervoornaamste?
Specialist:
Vertrouwen in je systeem en je duiven. Velen wilden mijn methode volgen maar meermaals gebeurde het dat ze na enkele weken stopten 'omdat het toch niet werkte'. Verkeerd, niet opgeven, volhouden. Het werkt. Als je maar goede hebt. Aan slechte is geen enkel systeem besteed.

Nog iets te zeggen of te leren?
Specialist:
Het voornaamste is al gezegd: Goede duiven en volhouden ook al is de start wat moeizaam. Het is niet ingewikkeld, schrik dat duivinnen onderling paren hoef je niet te hebben en vrees dat er veel tijd insteekt evenmin.

RESUMEREND
Met deze bijdrage wil ik 'totaal weduwschap' niet propageren. Zo zal ik er zelf niet aan beginnen omdat ik tevreden ben over mijn manier van spelen maar het heeft voordelen voor mensen die over weinig ruimte beschikken.
Praktiseer je 'gewoon' weduwschap dan heb je dubbel zo veel ruimte nodig omdat je maar de helft van je duiven kunt spelen. Punt is ook dat je van je duivinnen leert wat ze als wedstrijdduif in hun mars hebben wat de selectie een stuk gemakkelijker maakt.